Training2020.jpg

Athletic Skills Model (ASM)

Volleybalvereniging ALVOCO uit Alkmaar vindt het belangrijk dat kinderen van jongs af aan structureel op een leuke manier veelzijdig leren bewegen. Een kind dat goed leert bewegen, doet het later op school en bij andere sporten beter. Goed leren bewegen leidt later ook tot een gezonde en actieve leefstijl.

Esther Kiewitt, hoofdtrainster CMV, stelt dat kinderen in de basisschoolleeftijd tegenwoordig motorisch veel minder vaardig zijn dan vroeger. Ze zijn nu meer aan het gamen en spelen minder buiten. Deze tendens werd ook nog eens versterkt door de getroffen coronamaatregelen. 

Vanuit dit oogpunt is ALVOCO gestart met een pilot van het zogeheten Athletic Skills Model (ASM). Esther zegt dat het initiatief naadloos aansluit bij de visie van de volleybalvereniging om van elke volleyballer een goede beweger te maken.

Het ASM-model gaat uit van tien grondvormen van bewegen, vaardigheden die kinderen een betere beweger en later ook een betere en creatievere sporter maken. Het aanbod bestaat uit verschillende sportonderdelen waarin alle grondvormen van bewegen aan bod komen. Esther zegt hierover: "Een groot voordeel van dit model is dat het menselijk lichaam breed en veelzijdig worden opgeleid. Het plezier in sporten wordt zo langer vastgehouden en er ontstaan minder blessures"

 

”Grondleggers René Wormhoudt, strenght en conditie trainer KNVB en Prof. dr. Geert Savelsbergh willen van kinderen weer goede allround bewegers maken. Dit willen zij doen door onder andere een breed en gevarieerd bewegingsprogramma aan te bieden. Het Athletic Skills Model (ASM) is een andere manier van denken over bewegen voor de top- & breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg.

Het is een visie die onderbouwd is door wetenschap en praktijk, waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorisch leren, met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie”.