H1-2020.jpg

Heden, vijfentwintig mei tweeduizend zeven, verschenen voor mij, Mr Albertus Johannes Maria Zonneveld, hierna te noemen: notaris, als waarnemer van Mr Hendrik Koop Vos, notaris gevestigd te Alkmaar:

  1. de heer Sjors Bankert;

  2. de heer Gerrit Cupido.

De comparanten verklaarden bij deze een vereniging op te richten en daarvoor vast te stellen de navolgende

Statuten:

Duur, Doel

Artikel 1

  1. De vereniging draagt de naam Volleybalvereniging Alvoco en is gevestigd Alkmaar.

  2. De vereniging is heden ontstaan uit een samengaan van de Volleybal Club Katapult (opgericht achtentwintig juli negentienhonderd achtenzeventig) en de Volleybal Club Oudorp VCO (opgericht achttien mei negentienhonderd éénenvijftig) en is aangegaan voor onbepaalde tijd.

  3. Het verenigingsjaar, tevens boekjaar, loopt van één augustus tot en met eenendertig juli van het daaropvolgende jaar.

Artikel 2

  1. De vereniging stelt zich ten doel de belangstelling voor en het beoefenen van de volleybalsport te bevorderen.

  2. Zij tracht dit doel langs wettige weg te bereiken en wel door:

    1. aansluiting bij de Nederlandse Volleybal Bond;

    2. het maken van propaganda voor de volleybalsport in woord, geschrift en daad;

    3. het organiseren van trainingen, wedstrijden en het deelnemen aan de door de NeVoBo georganiseerde competitie;

    4. het uitgeven van een verenigingsblad;

    5. het behartigen van de belangen van haar leden en andere aangeslotenen als bedoeld in artikel 3;

    6. alle andere wettige middelen, die tot het bereiken dat doel bevorderlijk zijn.

  3. De vereniging kan in naam van de leden rechten bedingen en in rechte optreden tot handhaving van de bedongen rechten, waaronder begrepen het vorderen van schadevergoeding.

Lidmaatschap

Artikel 3

  1. De vereniging kent leden, aspirant-leden, ereleden, verenigingsleden en donateurs.

  2. Leden zijn zij, die voor één oktober van het lopende verenigingsjaar de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt en als zodanig zijn toegelaten.

  3. Aspirant-leden zijn zij, die op één oktober van het lopende verenigingsjaar de leeftijd van zestien jaar nog niet hebben bereikt en als zodanig zijn toegelaten.

  4. Ereleden zijn zij, die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de vereniging door de algemene ledenvergadering zijn benoemd.

  5. Verenigingsleden zijn zij die actief bij de vereniging betrokken zijn zonder binnen de Volleybalvereniging Alvoco de volleybalsport te beoefenen.

  6. Donateurs zijn natuurlijke personen of rechtspersonen, die zich jegens de vereniging verbonden hebben tot het storten van een jaarlijkse bijdrage en zodanig door het bestuur zijn toegelaten.

  7. Bij huishoudelijk reglement kunnen regels worden gegeven met betrekking tot de indeling van de leden, aspirant-leden, ereleden, verenigingsleden en donateurs in groepen.

Artikel 4

  1. Als lid kan men worden toegelaten door een schriftelijk verzoek daartoe bij het bestuur in te dienen. Het bestuur beslist over de toelating. Bij niet-toelating licht het bestuur schriftelijk en met opgave van reden de betrokkene in. Tevens informeert het bestuur bij de eerstvolgende gelegenheid de algemene ledenvergadering over zijn beweegredenen. De algemene ledenvergadering kan alsnog tot toelating besluiten.

  2. Als aspirant-lid kan men worden toegelaten door een schriftelijk verzoek daartoe bij het bestuur in te dienen. Het bestuur beslist over de toelating. Bij niet-toelating licht het bestuur schriftelijk en met opgave van reden de betrokkene in. Tevens informeert het bestuur bij de eerstvolgende gelegenheid de algemene ledenvergadering over zijn beweegredenen. De algemene ledenvergadering kan alsnog tot toelating besluiten. Vanaf het tijdstip waarop een toegelaten aspirant-lid aan de vereisten voor het lidmaatschap voldoet, wordt de betrokkene geacht te zijn toegelaten als lid.

  3. Ereleden worden op voorstel van het bestuur of van tenminste één/tiende (1/10) gedeelte van de leden van de vereniging door de algemene ledenvergadering met een meerderheid van twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen benoemd.

  4. Verenigingsleden worden door het bestuur als zodanig toegelaten.

  5. Het bestuur stelt jaarlijks de hoogte van de minimum-donatie vast.

  6. Alle leden en aspirant-leden der vereniging zullen door het bestuur worden aangemeld bij de NeVoBo.

Artikel 5

Indien het bestuur voornemens is een lid met toepassing van artikel 7, lid 4, te ontzetten uit het lidmaatschap, is het bestuur bevoegd de betrokkene hangende het onderzoek voor ten hoogste drie maanden te schorsen. Gedurende deze termijn stelt het bestuur de betrokkene in de gelegenheid mondeling of schriftelijk verantwoording van zijn gedrag af te leggen.

Artikel 6

Na afloop van de termijn van drie maanden is de schorsing opgeheven, tenzij het bestuur binnen deze termijn besluit de betrokkene met toepassing van artikel 7, lid 4, uit het lidmaatschap te ontzetten.

Artikel 7

  1. Het lidmaatschap en het aspirant-lidmaatschap eindigen:

    1. door overlijden;

    2. door opzegging van het lid of het aspirant-lid;

    3. door opzegging door de vereniging;

    4. door ontzetting.

  2. Opzegging door het lid of het aspirant-lid geschiedt door een schriftelijke kennisgeving aan de secretaris. Deze kennisgeving dient een maand voor het einde van het verenigingsjaar in het bezit te zijn van de secretaris.

  3. Opzegging door de vereniging vindt plaats wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap of het aspirant-lidmaatschap te laten voortduren. De opzegging geschiedt door het bestuur en moet voor bekrachtiging worden voorgelegd aan de algemene ledenvergadering.

  4. Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer de betrokkene handelt in strijd met de status, reglementen of besluiten van de vereniging, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt. De ontzetting geschiedt door het bestuur, dat de betrokkene onverwijld per aangetekend schrijven op de hoogte stelt van het besluit onder opgaaf van redenen. Binnen een maand na ontvangst van de kennisgeving kan de betrokkene in beroep gaan bij de commissie van beroep bedoeld in artikel 20. Gedurende de beroepstermijn en gedurende de behandeling van het beroep blijft de betrokkene geschorst.

  5. Wanneer het lidmaatschap of het aspirant-lidmaatschap in de loop van een verengingsjaar, om welke reden dan ook, eindigt, blijft niettemin de volle jaarlijkse contributie door de betrokkene verschuldigd zonder enig recht op vermindering.

Geldmiddelen

Artikel 8

  1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit: de contributies van de leden en de aspirant-leden; de donaties van de donateurs; verkrijging krachtens erfstellingen, legaten, schenkingen en krachtens overeenkomsten met derden; boetes; subsidies en andere toevallige baten.

  2. De hoogte van de verschuldigde contributies, als bedoeld in het vorige lid, wordt jaarlijks door de algemene ledenvergadering vastgesteld. De hoogte van de contributie kan verschillen per groep, als bedoeld in artikel 3, lid 2 en 3.

  3. Bij of krachtens huishoudelijk reglement kan vermindering of kwijtschelding van contributie worden toegestaan in gevallen als daarin omschreven.

Bestuur

Artikel 9

  1. Het bestuur bestaat uit tenminste drie personen. Tenminste de voorzitter, de secretaris en de penningmeester zijn meerderjarige personen.

  2. De bestuursleden worden door de algemene ledenvergadering uit de leden benoemd. De voorzitter wordt als zodanig gekozen; de andere functies worden door het bestuur onderling verdeeld.

  3. De bestuursleden treden om de twee jaar af volgens een door het bestuur op te maken rooster, met dien verstande, dat nimmer de secretaris en de penningmeester gelijktijdig aftreden.

  4. Aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.

Artikel 10

In tussentijdse bestuursvacatures voorziet tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering het bestuur. Bij daling van het aantal bestuursleden beneden het statutair bepaalde aantal, blijft het bestuur volledig bevoegd.

Artikel 11

  1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.

  2. Het bestuur vertegenwoordigd de vereniging. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan de voorzitter tezamen met de secretaris of de penningmeester, dan wel de secretaris met de penningmeester.

  3. In geval van vacatures in het bestuur vertegenwoordigen de vervangers van de in het tweede lid genoemde bestuursleden de vereniging in en buiten rechte, met dien verstande dat nimmer slechts één bestuurslid de vereniging kan vertegenwoordigen.

  4. Het bestuur is bevoegd andere personen te machtigen de vereniging in een bepaalde aangelegenheid te vertegenwoordigen. In de door het bestuur te verlenen volmacht dient die aangelegenheid nauwkeurig te zijn omschreven.

  5. De penningmeester, dan wel het bestuurslid dat de penningmeester vervangt, is bevoegd namens de vereniging over de bank- of girosaldi te beschikken en namens de vereniging voor de ontvangst van gelden kwijting te verlenen.

  6. De algemene ledenvergadering kan een bestuurslid schorsen of ontslaan.

Artikel 12

  1. Het bestuur is, uitsluitend met voorafgaande goedkeuring van de algemene ledenvergadering, bevoegd:

    1. tot het aangaan van geldleningen;

    2. tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, huren, verhuren, vervreemden of bezwaren van registergoederen;

    3. tot het sluiten van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk mede-schuldenaar verbindt, zicht voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt;

    4. tot het sluiten een sponsor-overeenkomst.

  2. Bij huishoudelijk reglement kan worden bepaald dat voorafgaande goedkeuring van de algemene ledenvergadering niet is vereist met betrekking tot onder b. vermelde overeenkomsten in gevallen als omschreven in dat reglement.

Algemene ledenvergaderingen

Artikel 13

De algemene ledenvergadering wordt gevormd door de aanwezige leden in de zin van Artikel 3, lid 2.

Artikel 14

  1. Uitsluitend leden in de zin van Artikel 3, lid 2, hebben toegang tot de algemene ledenvergadering; elk lid heeft één stem.

  2. Een lid kan een ander lid niet machtigen ter vergadering namens eerstgenoemd lid een stem uit te brengen.

  3. Ereleden hebben recht van toegang tot de vergadering en het recht in die vergadering het woord te voeren; zij hebben geen stemrecht, tenzij zij tevens lid in de zin van Artikel 3, lid 2 zijn.

  4. Als dan niet op voorstel van het bestuur kan de algemene ledenvergadering besluiten aspirant-leden, donateurs of andere personen tot de vergadering toe te laten en hen het recht te geven in die vergadering het woord te voeren.

Artikel 15

  1. Het bestuur is te allen tijde bevoegd een algemene ledenvergadering bijeen te roepen.

  2. Een algemene ledenvergadering wordt bijeengeroepen door het bestuur met inachtneming van een termijn van tenminste twee weken.

  3. De bijeenroeping vindt plaats door een aan alle leden te zenden schriftelijke mededeling dan wel door publicatie van zo’n mededeling in het clubblad. In die mededeling wordt tevens de agenda van de vergadering, voorzien van een korte toelichting, opgenomen.

  4. Het bestuur is verplicht een algemene ledenvergadering bijeen te roepen wanneer tenminste twee/vijfde (2/5) van het aantal leden van de vereniging daartoe een schriftelijk verzoek bij het bestuur heeft ingediend. Deze vergadering dient op een termijn van uiterlijk vier weken na de indiening van zo’n verzoek te worden bijeengeroepen.

  5. Indien het bestuur aan het verzoek tot bijeenroeping binnen twee weken na de indiening ervan geen gevolg heeft gegeven, zullen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping kunnen overgaan op de wijze waarop het bestuur een algemene ledenvergadering bijeenroept.

Artikel 16

Een algemene ledenvergadering kan besluiten nemen indien bij aanvang van die vergadering tenminste één/tiende (1/10) deel van het aantal leden van de vereniging aanwezig is. Voor de bepaling van het aantal aanwezige leden is het aantal handtekeningen van deze leden op de presentielijst bepalend. Wordt het voorgeschreven aantal niet bereikt, dan schrijft het bestuur dan wel degenen, die bevoegd waren tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering, een nieuwe vergadering uit te houden uiterlijk binnen zes weken, waarvoor dan geen minimum aantal aanwezige leden vereist is.

Artikel 17

  1. Tenzij deze statuten anders bepalen wordt over alle voorstellen betreffende zaken bij volstrekte meerderheid van de uitgebracht stemmen, dat wil zeggen de helft plus één van de uitgebrachte stemmen, beslist. Bij staking van de stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

  2. Stemming over personen geschiedt schriftelijk. Bij stemming over personen is de persoon gekozen, die de volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd. Heeft niemand die meerderheid verkregen dan wordt een tweede stemming gehouden tussen de twee personen, die het grootste aantal stemmen hebben verkregen en is vervolgens de persoon gekozen, die bij de tweede stemming de meerderheid van de uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd.

  3. Onder uitgebrachte stemmen wordt verstaan: geldig uitgebrachte stemmen, blanco stemmen daaronder begrepen. Als niet geldig uitgebrachte stemmen worden beschouwd: onleesbaar ingevulde stembriefjes en stembriefjes die door het betrokken lid van naam of handtekening zijn voor voorzien.

Artikel 18

Indien een algemene ledenvergadering door het bestuur bijeen is geroepen leidt de voorzitter van het bestuur, of het bestuurslid dat de voorzitter vervangt, de vergadering. In het geval, bedoeld in Artikel 15, lid 5, kiest de algemene vergadering een voorzitter uit een van de in dat artikellid genoemde verzoekers.

Artikel 19

  1. Het bestuur roept binnen vier maanden na afloop van het verenigingsjaar een algemene ledenvergadering bijeen.

  2. In deze vergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag uit en doet rekening en verantwoording van het in het afgelopen boekjaar gevoerde financieel beleid.

  3. Voorts doet de kascommissie verslag van haar bevindingen. Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de rekening en verantwoording strekt het bestuur tot decharge.

Commissies

Artikel 20

  1. De algemene ledenvergadering benoemt een commissie van beroep op voordracht van het bestuur.

  2. De commissie bestaat uit drie meerderjarige leden die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. De leden treden om de twee jaar af en zijn terstond herkiesbaar.

  3. De commissie treedt op als beroepsinstantie in de gevallen voorzien in deze statuten of in het huishoudelijk reglement.

  4. Omtrent de te volgen procedure bij de behandeling van een zaak worden regels gesteld bij huishoudelijk reglement.

Artikel 21

  1. De algemene ledenvergadering benoemt jaarlijks een kascommissie op voordracht van het bestuur.

  2. De commissie bestaat uit drie meerderjarige leden die geen deel mogen uitmaken van het bestuur.

  3. De commissie controleert na afloop van het boekjaar de kas, de kasbescheiden en de rekening en verantwoording van het bestuur.

  4. De commissie heeft recht op inzage van alle bescheiden van de vereniging, waarvan zij kennis wil nemen.

  5. De commissie brengt verslag uit aan de algemene vergadering.

Artikel 22

Omtrent benoeming, taak, samenstelling, werkwijze en bevoegdheden van andere commissies kunnen regels worden gesteld bij huishoudelijk reglement.

Artikel 23

  1. Bij huishoudelijk reglement kan aan het bestuur of aan een commissie de bevoegdheid worden toegekend leden en aspirant-leden disciplinair te straffen in verband met wangedrag, waaronder onder meer wordt verstaan: gedragingen als bedoeld in Artikel 7, lid 4, alsmede het niet of niet tijdig voldoen van contributie.

  2. Deze straffen, die naast elkaar kunnen worden opgelegd, zijn:

    1. uitsluiting van ten hoogste drie wedstrijden en/of trainingen;

    2. uitsluiting van alle verenigingsactiviteiten voor ten hoogste drie maanden;

    3. een geldboete van het hoogste het bedrag van de door de betrokkene in dat boekjaar verschuldigde contributie, die ten goede komt aan de kas van de vereniging.

  3. Bij de strafoplegging kan worden bepaald dat deze niet ten uitvoer zal worden gelegd, indien de betrokkene gedurende een bepaalde tijd, die niet langer kan zijn dan twee jaar, zich niet aan wangedrag schuldig zal maken.

  4. Voorts is het bestuur bevoegd om schades en boetes, die de vereniging in rekening worden gebracht en die door een lid of aspirant-lid zijn veroorzaakt, op de betrokkene te verhalen.

  5. Van een strafoplegging staat voor de betrokkene beroep open bij de commissie van beroep. Indien het beroep gegrond verklaard wordt, kan de commissie van beroep het besluit de strafoplegging te wijzigen dan wel geheel of gedeeltelijk vernietigen.

  6. Op verzoek van de betrokkene kan de commissie van beroep bepalen dat de straf in afwachting van de behandeling van het beroep niet ten uitvoer zal worden gelegd.

Huishoudelijk Reglement

Artikel 24

  1. Het huishoudelijk reglement geeft nadere regels met betrekking tot de in de statuten genoemde gevallen. Voorts kan het reglement regels geven omtrent alle onderwerpen, waarvan de algemene vergadering een nadere regeling gewenst acht.

  2. Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met wettelijke voorschriften of met de statuten.

  3. Vaststelling en wijziging van het huishoudelijk reglement vindt plaats door de algemene ledenvergadering, met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

Statutenwijziging

Artikel 25

In de statuten kan geen verandering worden aangebracht noch kan tot een fusie worden besloten dan door een besluit van de algemene ledenvergadering, die bijeengeroepen is met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten dan wel het aangaan van een fusie zal worden voorgesteld.

Artikel 26

Een besluit tot wijziging van de statuten of tot fusie behoeft een meerderheid van tenminste twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen.

Artikel 27

  1. Een statutenwijziging treedt niet eerder in werking dan nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt.

  2. Het bestuur draagt er zorg voor dat een authentiek afschrift van de wijziging en van de gewijzigde statuten wordt neergelegd ten kantore van de Kamer van Koophandel en Fabrieken van het gebied waarbinnen de vereniging haar zetel heeft.

Artikel 28

In gevallen waarin de statuten niet voorzien beslist het bestuur tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering.

Artikel 29

  1. Tot ontbinding van de vereniging kan niet worden overgegaan dan nadat in een algemene ledenvergadering, die bijeengeroepen is met de mededeling dat aldaar zal worden voorgesteld de vereniging te ontbinden en in welke vergadering tenminste drie/vierde (¾) van het aantal leden van de vereniging aanwezig moet zijn, met een meerderheid van twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen is besloten de vereniging te ontbinden.

  2. Is in deze vergadering niet tenminste drie/vierde (¾) van het aantal leden van de vereniging aanwezig, dan wordt binnen vier weken een nieuwe vergadering uitgeschreven. Alsdan is het bepaalde in Artikel 16 van overeenkomstige toepassing. Ook in die gevallen behoeft een ontbindingsbesluit 2/3 van de uitgebrachte stemmen.

  3. Bij een ontbindingsbesluit stelt de algemene ledenvergadering de bestemming van een batig saldo vast. Tenzij de algemene ledenvergadering bij het ontbindingsbesluit anders beslist, geschiedt de liquidatie van de vereniging door het bestuur.

Artikel 30

Deze statuten treden niet in werking dan nadat een notariële akte is opgemaakt.

Slotbepalingen

Voor de eerste maal zijn tot bestuursleden benoemd:

  • de comparant sub2, de heer Gerrit Cupido, tot voorzitter;

  • de heer Theodorus Cornelis Heeres tot secretaris;

  • de heer Robertus Seferinus Maria Schaper tot penningmeester.

WAARVAN AKTE is verleden te Alkmaar op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.

De verschenen personen, wier identiteit door mij, notaris, is vastgesteld aan de hand van de in de aanhef van deze akte genoemde documenten, zijn mij, notaris, bekend. De inhoud van de akte is aan hen opgegeven en toegelicht. De verschenen personen hebben verklaard op volledige voorlezing van de akte geen prijs te stellen, tijdig voor het verlijden een conceptakte te hebben ontvangen, van de inhoud van de akte hebben kennis genomen en met de inhoud in te stemmen. Deze akte is beperkt voorgelezen en onmiddellijk daarna eerst door de verschenen personen en vervolgens door mij, notaris, ondertekend.