Afsluiting Holland Top Jeugd MB1

Met de overwinning van gister nog in gedachten gingen we zondag 19 april naar Hilversum voor de laatste dag van Holland Top Jeugd. Er stond niet echt iets op het spel (we speelden om plek 13 - 16) behalve dan natuurlijk de eer en een waardige afsluiting van een heel goed seizoen.

Er waren veel afzeggingen dus we waren maar met net genoeg speelsters en zonder wissels.

In de eerste set gingen we meteen goed van start en namen brutaal een voorsprong. De drie vaders die mee waren gekomen lieten duidelijk horen dat ze de harde kern zijn en zin hadden in een feestje die dag. Na de gewonnen set was het natuurlijk zaak om de focus te houden en door te drukken. Dat lukte want echt iedereen stond goed te serveren en we waren erg dominant aan het net. De sfeer zat er lekker in en na deze heerlijke gewonnen wedstrijd gingen we vol goede moed naar de volgende. Daarin moesten we tegen een goed team met een paar meiden die we kenden dus het werd een prestige strijd. De eerste set ging heel goed en werd ruim gewonnen (25-16). In de tweede set kregen we een ruime voorsprong die we vervolgens in één service beurt van de tegenstander helemaal weggaven. Nu werd het bloedstollend. Het publiek en de coaches schreeuwden zich schor. Met tactische time-outs werd van beide kanten geprobeerd het spel van de ander te ontregelen en binnen het eigen team de rust te bewaren. De meiden luisterden goed en probeerde vooral slimmer te spelen dan de tegenstander. Meestal zit links achterin bij de tegenstander een groot gat, maar nu werd daar sterk verdedigd door een goeie libero. Dus schakelde Samantha over op ballen diagonaal. Zowel Samantha als Lynn sloegen die ballen vaak ietsje ingehouden ipv heel hard en diep en daar had hun verdediging moeite mee. Wij hadden de meest gevarieerde aanval met ballen op 1e, 2e en 3e tempo. Het blok was sterk en dreigend waardoor de tegenstander fouten ging maken (uitslaan). Qua verdediging heb ik de Alvoco meiden nog nooit zo vel en attent zien spelen; ze gingen voor elke bal. Er werden zelfs ballen uit het net gered. De tegenstander stond al te juichen en had het punt al geteld maar de bal kwam toch nog terug en het werd zelfs een punt voor ons! Een mooie mentale klap.

Goede set ups van Wieneke en Tirza die ook nog heel goed serveerden. Tirza scoorde bovendien veel met doortikballen en had zelfs een harde smash waar niemand op rekende bij een set upper (handig hoor lengte in je team).

Luka kwam die wedstrijd helemaal los. Ik heb haar nog nooit zo hard zien rammen. Ze kreeg na een tijdje steeds een dubbel blok voor zich maar bleef scoren. Ook strafte ze ballen die over het net gepasst werden keihard af.

Lieke was ook ijzersterk op het midden met harde, naar beneden geslagen smashes en zat als invalster erg goed in het team. In de verdediging had ze heel veel ballen met mooie snoekduiken.

Samantha speelde ook een top wedstrijd zowel verdedigend als aanvallend. Ze hield overzicht en zocht de gaten op. Dat deed ze zelfs met haar service.

Tot slot speciale lof voor Lynn die dit keer op de buitenpositie speelde i.p.v. op het midden.

Dat is knap want dan moet je wel omschakelen wat betreft opstellingspositie en aanlooppatronen. Ook het ingesleten aanvalspatroon en snelheid moet je dan opeens aanpassen aan de nieuwe situatie. Ze deed dat goed en scoorde mooie punten.

Wat ook een groot verschil maakte en iets dat aangeeft hoe het team is gegroeid, is hoe ze rustig blijven als ze achter staan. Op het einde van de set pakken ze dit seizoen dan toch steeds net even de winst. Ze laten zich niet gek maken door de stand en spelen bal per bal. Eén keer moesten we Wieneke zelfs uit het veld roepen omdat we de set gewonnen hadden maar zij stond klaar voor de volgende bal....

De setters (Tirza en Wieneke) reageren goed op passes die te kort zijn; spelen die ballen niet meer krampachtig naar het net maar simpel omhoog voor een 3 meter aanval. Nu eindigden die nog af en toe in het net maar met nog een beetje oefenen hebben jullie er nog een aanvalswapen bij.

De punten gingen nu dus steeds gelijk op en qua spanning, sfeer en inzet leek het wel of het om de finale ging.

Hoewel we dus al 3 sets gewonnen hadden die dag voelde ik dat de meiden zich de morele verliezer zouden voelen als deze set niet gewonnen zou worden. Dus nog even alles op alles en dat werd beloond. Eindstand 28-26 en dus 2-0. De 13e plek voelde als een overwinning. Wat een heerlijke afsluiter.

Het publiek had genoten van heel, heel goed volleybal.

Het was een genot om jullie dit seizoen te coachen en ik kijk al weer uit naar volgend jaar.